MOBIL ALOQA STANDARTLARI VA ULARNING RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Yuldasheva Gulbahor Ibragimovna,; Sobirova Saboxon Solijon qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada mobil aloqa texnologiyalarining tarixiy rivojlanish jarayoni, ya’ni 1G’dan 5G’gacha bo‘lgan avlodlar bosqichma-bosqich tahlil qilinadi. Har bir avlodning asosiy texnik xususiyatlari, ularning aloqa sifati, ma’lumot uzatish tezligi, xavfsizlik darajasi va xizmat ko‘rsatish imkoniyatlari o‘rganiladi. 5G texnologiyasi orqali sun’iy intellekt, aqlli qurilmalar (IoT), masofaviy xizmatlar, tibbiy monitoring, aqlli shahar infratuzilmasi kabi ilg‘or sohalarda qanday yechimlar joriy etilayotgani yoritiladi. Tarmoq arxitekturasi, signal uzatish texnologiyalari, autentifikatsiya va shifrlash mexanizmlari haqidagi batafsil ma’lumotlar keltiriladi. Mobil aloqa texnologiyalarining kundalik hayotdagi va iqtisodiy sohalardagi ahamiyati chuqur tahlil qilinadi.