QISHLOQ TURIZMI EKOTURIZMNI RIVOJLANTIRISH - Sulaymonova Gulshan Botir qizi,; Yusupov Bunyodbek Umirzoq o‘g‘li, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qishloq turizmi va ekoturizmning rivojlanishidagi o‘rni, ahamiyati va istiqbollari batafsil tahlil qilinadi. Qishloq hududlarining tabiiy resurslari, ekologik muhit va madaniy merosi asosida barqaror turizmni tashkil etish muhimdir. Ekoturizm nafaqat atrof-muhitni saqlashga, balki mahalliy aholining iqtisodiy farovonligini oshirishga xizmat qiladi. Mahalliy aholi turizm jarayonlarida faol ishtirok etib, o‘z madaniyati va an’analarini namoyish etish imkoniga ega bo‘ladi. Maqolada O‘zbekiston qishloq joylaridagi ekoturizm salohiyati, mavjud infratuzilma, eko-marshrutlar yaratish va mahalliy mahsulotlar asosida xizmat ko‘rsatish imkoniyatlari batafsil yoritilgan. Xorijiy mamlakatlarning muvaffaqiyatli tajribalari asosida takliflar va tavsiyalar berilgan. Qishloq turizmi va ekoturizm o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, shuningdek, ularning iqtisodiy, ekologik va ijtimoiy ahamiyati keng muhokama qilingan. Shu yo‘l bilan barqaror rivojlanish va mahalliy iqtisodiyot mustahkamlanishiga erishish mumkinligi ta’kidlangan.