SHARQ MUTAFAKKIRLARINING ARIFMETIKA RIVOJIDA QO'SHGAN HISSASI - Turdaliyeva Iroda Baxriddin qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Sharq mutafakkirlarining arifmetika rivojida qo‘shgan hissasi insoniyat tarixida ilm-fanning rivojlanishida muhim bosqichlardan biri sifatida qaraladi. Ular o‘z davrlarida matematikani chuqur o‘rganib, uni nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham rivojlantirishga katta hissa qo‘shdilar. Arifmetika, ya'ni sonlar bilan amallar bajarish san'ati, Sharq olimlari tomonidan yangi bosqichga ko‘tarildi. Bu rivojlanish nafaqat matematikaning o‘ziga, balki boshqa tabiiy va ijtimoiy fanlarga ham ta'sir ko‘rsatdi.