ZAMONAVIY O’ZBEK ADABIY TILINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Abdiyeva Gulmira Xanimqulovna, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya : Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek adabiy tilining shakllanish jarayoni va uning tarixiy rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Avvalo, o‘zbek adabiy tilining ildizlari – qadimgi turkiy yozma yodgorliklardan boshlab, Alisher Navoiy davridagi Chigʻatoy tilidagi adabiyot namunalari yoritiladi. Shuningdek, jadid adabiyoti va sovet davridagi til islohotlari, mustaqillikdan so‘ng o‘zbek tilining rivoji, lug‘aviy boyish jarayonlari hamda uslubiy imkoniyatlarining kengayishi haqida fikr yuritiladi. Maqolada adabiy tilning norma, uslub, fonetika, leksika va sintaksis kabi jihatlari ham ko‘rib chiqilib, uning xalq ma’naviy hayotidagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqot tilshunoslik nuqtayi nazaridan yozilgan bo‘lib, o‘zbek tilining taraqqiyotiga oid asosiy bosqichlarni ilmiy asosda ko‘rsatib beradi.