ЁШЛАР ОРАСИДА ГИЁХВАНДЛИКНИНГ ТАРҚАЛИШИ ВА УНИНГ ОҚИБАТЛАРИ - Ботиржон Ғафуржонович Тешабоев (Ustozlar uchun, 2025)
Гиёҳвандлик бугунги кунда жаҳон миқёсида долзарб муаммолардан бири бўлиб, айниқса ёшлар орасида унинг тарқалиши жиддий хавф туғдирмоқда. Ўзбекистонда ҳам бу муаммо ёш авлоднинг саломатлиги, маънавий-ахлоқий қадриятлари ва жамиятнинг умумий ривожланишига таъсир кўрсатмоқда. Гиёҳвандлик нафақат инсон саломатлигига зарар етказади, балки ижтимоий, иқтисодий ва маънавий оқибатларга олиб келади. Ушбу мақола ёшлар орасида гиёҳвандликнинг тарқалиш сабаблари, унинг оқибатлари ва бу муаммонинг олдини олиш йўлларини кўриб чиқади. Мақолада илмий манбалар ва расмий маълумотларга таяниб, муаммонинг кенг миқёсда ёритилишига эътибор берилади.Гиёҳвандликнинг ёшлар орасида тарқалишига бир қатор омиллар сабаб бўлади. Бу омилларни ижтимоий, иқтисодий, психологик ва маданий жиҳатларга бўлиб кўриб чиқиш мумкин.