БЎЛМАЧАЛАР ФИБРИЛЛЯЦИЯСИ БИЛАН АСОРАТЛАНГАН ЎТКИР МИОКАРД ИНФАРКТИНИНГ ЎЗИГА ХОС ҲУСУСИЯТЛАРИ. - D.T.Giyasev,; E.V.Otaxonov,; S. S. Ma'rifjonov, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘tkir miokard infarkti (UMI) bilan asoratlangan bemorlarda bo‘lmachalar fibrillyatsiyasining rivojlanish omillari, ularning yosh va jins bilan bog‘liqligi, shuningdek, miokard infarkti zonasiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, bo‘lmachalar fibrillyatsiyasi 13,8% holatlarda kuzatilgan bo‘lib, u ko‘pincha 60 yoshdan katta erkak bemorlarda uchraydi. Shuningdek, chap qorinchaning oldingi o‘rta devori shikastlanganda o‘tkir chap qorincha yetishmovchiligi rivojlanish ehtimoli yuqori ekani aniqlangan. Muolaja sifatida medikamentoz va elektr kardioversiya usullari qo‘llanilib, 87,5% holatda ritm tiklangan.