TA'LIMDA SUN'IY INTELLEKT: INDIVIDUALLASHTIRILGAN TA'LIM YO'LLARI - Salomov Shokirjon Jalilovich (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Sun'iy intellekt talabaning ehtiyojlari va talablariga qaratilgan o'zgarishlarning harakatlantiruvchi kuchidir. Tadqiqot talabalar uchun individuallashtirilgan  ta'lim tizimlarini yaratish uchun Ta'limdagi sun'iy intellektni (SIEdu) o'rganadi. Tadqiqot SIEdu uchun asoslarni o'rganadi va taklif qiladi: ijtimoiy tarmoq saytlari va chatbotlar, ta'lim uchun ekspert tizimlari, aqlli murabbiylar va agentlar, mashinalarni o'rganish, individuallashtirilgan  ta'lim tizimlari va virtual ta'lim muhitlari. Ushbu texnologiyalar o'qituvchilarga yangi bilimlarni o'zlashtirish va kasbiy kompetensiyalarni rivojlantirish uchun shaxsiy yondashuvlarni ishlab chiqish va joriy etishga yordam beradi. Tadqiqot SIEni ta'limga tatbiq etish misolini taqdim etadi. Olimlar o‘quv dasturlarida sun’iy intellektdan foydalangan holda ta’lim muassasalarida tajriba o‘tkazdilar. Olimlar Abay nomidagi Qozoq milliy pedagogika universiteti va Kuban davlat texnologiya universiteti qoshidagi Pedagogika va psixologiya institutining 2-kursning 184 nafar talabasi o‘rtasida ma’lumotlarni yig‘ish maqsadida so‘rov o‘tkazdi. Olimlar ta'lim samaradorligini oshirish uchun ta'limda sun'iy intellektni qo'llash bo'yicha jamoaviy guruh muhokamalarini ko'rib chiqdilar. Tadqiqot 24/7 rejimida o'qitishga kirish, virtual kontekstda o'qitish, ta'lim mazmunini talabalarning shaxsiy ehtiyojlariga moslashtirish, real vaqt rejimida va muntazam ravishda qayta aloqa, ta'lim jarayonini takomillashtirish va aqliy rag'batlantirish kabi individuallashtirilgan  ta'lim yo'llarini yaratishning asosiy afzalliklarini aniqladi. Taklif etilayotgan ta'lim paradigmasi ijtimoiy-iqtisodiy hayotda sun'iy intellektning ortib borayotgan rolini, sun'iy intellektning insoniyatga olib kelishi mumkin bo'lgan ijtimoiy va axloqiy muammolarini va uning ta'limni raqamlashtirishdagi rolini aks ettiradi. Ushbu maqoladan sun'iy intellekt imkoniyatlaridan individuallashtirilgan  ta'limga moslashishda foydalanishni rejalashtirayotgan ko'plab ta'lim muassasalari uchun nazariy asos sifatida foydalanish mumkin.