FIZIK QO’SHALOQ YULDUZLAR VA ULARNING TURLARI. FIZIK O’ZGARUVCHAN YULDUZLAR: SEFIDLAR,YANGI VA O’TA YANGI YULDUZLAR.YULDUZLARNING EVOLYUTSIYASI. - Oripova Sarvinoz Ro’zali qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ba’zida yulduz massasining ma’lum qiymatidan boshlab, yadrodagi gaz bosimi gravitatsiya kuchlariga bas kelolmay uzluksiz siqila boshlaydi, boshqacha aytganda, kollaps (halokatli siqilish) hodisasi ro‘y beradi. Yulduz massasi taxminan 3 Quyosh massasicha bo‘lganda, u kollapsdan qochib qutulolmaydi