SIYDIK CHIQARUV AʼZOLARI VA BUYRAK TUZILISHI KASALLIKLARI VA YANGI TADQIQOT USULLARI - Abdinabiyev Shahzod Aytbay oʻgʻli,; Sayfiyeva X.D., (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Siydik chiqaruv aʼzolari inson organizmining muhim tizimlaridan biri bo‘lib, u suyuqlikni chiqarish, organizmdan zararli modda va toksinlarni yo‘qotish vazifasini bajaradi. Bu tizimning asosiy qismlari buyraklar, siydik pufagi, siydik yo‘llari va siydik chiqaruvchi kanalni o‘z ichiga oladi. Bu aʼzolar sog‘lig‘ining buzilishi nafaqat siydik chiqarish jarayoniga salbiy taʼsir ko‘rsatadi, balki butun organizmning umumiy holatiga ham taʼsir qiladi. Shu sababli, siydik chiqaruv aʼzolari va buyrak tuzilishidagi kasalliklarni aniqlash, davolash va oldini olish uchun zamonaviy tibbiyotda yangi tadqiqot usullari doimiy ravishda rivojlanib bormoqda.