“QUTADG ‘U BILIG”DAGI FRAZEMALARNING STRUKTUR – GRAMATIK XUSUSIYATLARI - Abdullayeva Vazira Quronovna, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya Tarixiy-badiiy yozma manbalar til taraqqiyotining  oynasi hisoblanadi. O‘zbek tilshunosligida tilning tarixiy xususiyatlarini aniqlashga  qadimgi yozma manbalar va yodgorliklarni o‘rganish orqali erishiladi. Tilshunoslik tarixini   o‘rganib borish  zamonaviy tilshunoslikning oldidagi bir qator muammolar  yechimini topishda ko‘mak beradi. Ma‘lumki, “Qutadg‘u bilig” asari XI asrda yozilishiga qaramay, unda til xususiyatlari zamonaviy tilshunoslik bilan hamohangdir. Ushbu maqolada Yusuf  Xos Hojibning “Qutadg‘u bilig” asarini leksik xususiyatlari va frazemalarni o‘rganish orqali  asarni tilshunoslik jihatlarini tahlil qilindi. Qutadg‘u bilig” asarini  adabiy qarashlar nuqtayi nazaridan juda ko‘plab xorij olimlari o‘rgangan. Tilshunoslik nuqtayi nazardan ham bir qator izlanishlar amalga oshirilgan.  Xususan,  “Qutadg‘u bilig” asarining leksik xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan.