TIJORAT BANKLARIDA MIKROZAYMLAR SIFATINI TASNIFLASH VA ULAR BO‘YICHA EHTIMOLIY YO‘QOTISHLARNI QOPLASH UCHUN ZAXIRALAR SHAKILLANTIRISH XAMDA ULARDAN FOYDALANISH HISOBI (TENGE BANK MISOLIDA) - Rayimkulov Kamoliddin Axmatovich (Ustozlar uchun, 2025)
Mikrozaymlar — bu kichik hajmdagi, odatda past daromadli shaxslar yoki kichik bizneslar uchun beriladigan kreditlar bo‘lib, ular bank tizimlarida iqtisodiy barqarorlikni ta'minlash va kam ta'minlangan qatlamlarga moliyaviy xizmatlar ko‘rsatishning muhim vositasi hisoblanadi. Biroq, mikrozaymlar bilan bog‘liq bo‘lgan risklar, ayniqsa kreditlarning vaqtida qaytarilmasligi va muammoli kreditlar paydo bo‘lishi ehtimoli banklar uchun katta xavf tug‘diradi. Bu holatni boshqarish uchun banklar ehtimoliy yo‘qotishlarni qoplash maqsadida zaxiralar shakllantiradi. Ushbu tadqiqotda mikrozaymlar sifatini tasniflash va ehtimoliy yo‘qotishlarni qoplash uchun zaxiralarni shakllantirishning ahamiyati, metodologiyasi va ularni Tenge Bank misolida hisoblash jarayoni ko‘rib chiqiladi.