PARODONTOZ VA GINGIVIT: ZAMONAVIY DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH USULLARI - Mashrabov Nematillo O’rmonbek o’gli, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Parodontoz va gingivit — og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklari bo‘lib, jahon tibbiyotida keng tarqalgan va inson hayot sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada zamonaviy diagnostika metodlari, davolash usullari, uning immunologik va mikrobiologik asoslari ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari bo‘yicha planimetriya, PCR, rentgen, ultratovushli skrining va lazer terapiyasi samarasini tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, integratsiyalashgan yondashuv — an’anaviy parodontologik tozalash bilan zamonaviy minimal invaziv usullar birgalikda qo‘llanganda bemorlarda klinik simptomlar va infektsiya sur’ati sezilarli kamayadi.