MIKROBIOLOGIYADA ZAMONAVIY GLOBAL MUAMMOLAR: ANTIBIOTIKLARCHIDAMLILIGI, PANDEMIYALAR VA BIOLOGIK XAVFSIZLIK - To’xtasinov Ibrohimjon,; Maftuna Yo’ldasheva Mengbo’tayevna, (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada mikrobiologiya sohasida hozirgi kunda dolzarb bo‘lgan global muammolar yoritilgan. Antibiotiklarga chidamli bakteriyalarning keng tarqalishi, yangi paydo bo‘layotgan virusli infeksiyalar (jumladan, COVID-19), biologik xavfsizlik masalalari va ekologik muhitdagi mikroorganizmlar holati bugungi kundagi eng muhim chaqiriqlardandir. Mikroblarning inson salomatligiga ta’siri nafaqat tibbiyot, balki oziq-ovqat xavfsizligi va atrof-muhit muhofazasi uchun ham muhim ahamiyatga ega. Maqolada ushbu muammolarning kelib chiqish sabablari, oqibatlari va ularga qarshi kurashish strategiyalari tahlil qilingan. Xulosa qismida esa, xalqaro hamkorlik va mikrobiologik tadqiqotlarning kuchaytirilishi muammolar yechimidagi asosiy omil sifatida ko‘rsatilgan.