ZAMONAVIY KASBLAR VA O‘QUVCHILARNING KASBIY YO‘NALISHINI BELGILASHDAGI PSIXOPEDAGOGIK YONDASHUVLAR - Adasheva Muslima Odiljon qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy kasblarning shakllanishi, mehnat bozori talablarining o‘zgarishi va bu omillarning o‘quvchilarning kasbiy yo‘nalishini belgilashdagi ahamiyati yoritilgan. Xususan, kasb tanlash jarayonida psixologik va pedagogik yondashuvlarning o‘rni tahlil qilinadi. Psixopedagogik yondashuv orqali o‘quvchilarning shaxsiy qiziqishlari, intilishlari va qobiliyatlarini aniqlash, ularga to‘g‘ri kasb tanlashga yordam berish mexanizmlari o‘rganiladi. Shuningdek, o‘quvchilarning kasbiy yo‘nalishini aniqlashda zamonaviy psixodiagnostik usullar, kasbiy testlar, faoliyatga yo‘naltirilgan mashg‘ulotlar va maslahat berish texnologiyalari haqida ham batafsil ma’lumotlar beriladi. Maqolada ilg‘or xorijiy va mahalliy tajribalar, ta’lim tizimidagi integratsion yondashuvlar ham ko‘rib chiqilgan. Mualliflar zamonaviy kasb tanlashda o‘quvchining individualligini inobatga olgan holda ilmiy asoslangan yondashuvni taklif etadilar.