TASVIR ORTIDAGI SO’ZLAR - Qosimjonova Sadoqat, (Ustozlar uchun, 2025)
Namangan viloyati tarixi va madaniyati davlat muzeyi  o`zining yangilanish davrini boshdan o`tkazmoqda. Bir yuz besh mingdan ortiq asori-atiqaga ega bo`lgan muzeyimiz respublikamiz muzeylari ichida oldingi o`rindan birini egallab turgani albatta bizni quvontiradi.Muzeyga kelgan ziyoratchilardan bitta tilagimiz shuki, u muzey eksponatlarida san`at asarlaridan, o`tmish asori-atiqalaridan , ajdodlarimiz qoldirgan kitoblardan zavq olish , undan chuqur mutaassir bo`lish uchun kelsa. Ko`z o`ngida namoyon bo`lgan moziy darsxonasi ta`sirida mutloqo yangi odatga aylanmasada , ezgu his tuyg`ular to`lqiniga g`arq bo`lgan xolda muzey zallarini tark etsa deymiz.Tomoshabin ziyoratchining ham turlicha bo`lgani qiziq. U qadar talabchan bo`lmagan tomoshabinga ekspozitsiyaga qo`yilgan eksponatlar qanchalik qiziqarli bo`lsa shuncha yaxshi , lekin talabchan ziyoratchilarning diqqatini jalb etish oson emas. Negaki asori-atiqalar ekskursiya olib olib borilayotgan ilmiy hodimning ma`ruzasi uning qalbida aks-sado uyg`otganini sezmasligi kerak. Zero xar qanday eksponat o`zining qiziqarli tarixi orqaligina kishi diliga chuqur singib, unda uzoq vaqt saqlanib qoladi. Tomoshabin bunday ta`sirotni bir necha kun , haft va balki undan ham ko`proq vaqt unitilmaydi. Masalan, o`ng ming yillar oldin qirilib ketgan sut emizuvchi xayvonlarning vakili karkidonning (ilmiy nomi Indikateriy) bosh suyagi , yoki, bir necha o`n ming yillar oldin viloyatimiz atrofida (Pop, Munchoqtepa) yashagan odamlarning qamishdan yasalgan tobut va mayitning qoldiqlarini ko`rish va uning tarixidan mutaassir bo`lish, bir-biridan ta`sirli tasviriy san`at asarlarini yutoqib tosha qilib toshosha qilish bir umr esdan chiqmaydi.