CHUST PICHOG‘I TARIXI - Xusainova Muxabbat, (Ustozlar uchun, 2025)
“Pichog’ sanati tarixi”— O‘zbekistondagi eng mashhur va qadimiy hunarmandchilik mahsulotlaridan biri hisoblanadi. U asosan Namangan viloyatining Chust tumanida yasalanadi va xalq orasida sifatli, o‘tkir, nafis pichoqlari bilan tanilgan.Chustda pichoqsozlik hunari qadim zamonlardan beri mavjud. Bu hududda pichoq yasash san’ati ustoz-shogird an’anasi orqali avloddan-avlodga o‘tib kelgan. Chust hunarmandlari yasalgan pichoqlarini O‘rta Osiyo bozorlarida sotishgan, hatto xorijga ham olib chiqilgan.Ko‘pincha po‘latdan yasaladi. Zamonaviy ustalar zanglamaydigan po‘lat yoki maxsus temperlangan po‘latlardan foydalanadilar.Dastalar turli materiallardan yasaladi, masalan:Chust pichoqlari ko‘pincha o‘ymakorlik, naqshlar, yoqa qismidagi mis, guruch yoki kumush qoplamalar bilan bezatiladi. Ba'zilari esa tig‘ qismida naqshlar, arab yozuvlari yoki milliy ornamentlar bilan bezatilgan bo‘ladi.Chust ustalari faqatgina kichik pichoq emas, balki katta xanjar, pichoq-to‘sin yoki hatto qilichga o‘xshash asboblarni ham yasashadi.