ИБРОҲИМ ВАЛИХЎЖАЕВ ИЖОДИГА ЧИЗГИЛАР - Гўзал Валиева, (Ustozlar uchun, 2025)
Тасвирий санъатда сурат орқали сийрат очиб берилсагина ҳақиқий санъат асари  яралади. Ушбу икки унсур бир- бири билан шу қадар боғлиқки,бетакрор басталанган куй ва гўзал ижро уйғунлигидаги мусиқа кабидир. Ижодий йўли борлиқ сийратини тасвирлаш билан боғлаган Иброхим Валиҳўжаев Ўзбекистон замонавий тасвирий санъатининг ўзига хос  намоёндаларидан бири  бўлиб, ўз ижоди орқали барча мухлисларини қалбидан жой олиб келмоқда.У Наманган тасвирий санъатига ўзининг  янги  ўзига  хос  мактаби  билан  бирга  кириб  келган  иқтидорли   рассомлардан  биридир.  Ўрта  мактабни  тамомлагач  Маннон  Уйғур  номли  театр- рассомчилик  олий  ўқув  юртига  ўқишга  кириб,.уни  1993  йил  тамомлади .Сўнгра  шу  олийгохда  ранг-тасвир  буйича дарс берди. Бир қатор ўзига хос  шогирдлар етиштирди. Ўз касбига бўлган иштиёқи баландлиги сабаб  1993 йилда  Наманган  шахрида  Тумор  галереясини  ташкил  этди.   И. Валихўжаев ташкилотчи  раҳбар  ҳамда ижодкордир.   Рассом  ранг-тасвир  санъатининг  портрет,.  майиший  жанрларда  ижод қилмоқда.  Унинг  ижодий  ишлари  Республика Тошкент,  Оққўрғон,Наманган вилояти  ва  чет  эллар  Канада, Италия, Германия, Великобритания, Франция, США  Филиппия, Корея  ҳамда бошқа  мамлакатларнинг  нуфузли  музейларидан , хусусий коллекциялардан ва галареялардан ўрин олган  .   И.  Валихўжаев         1992йилда  рассомлар  уюшмасига. 1997 йилдан  Ўзбекистон  Бадий  Академияси  ижодкорлар  уюшмасига  аъзо бўлди. Унинг  юксак  диди   ҳаммадан   айрича мушоҳадаси ўз   асарларининг  фалсафий  ғоялари  билан  суғорилган.  И.  Валихўжаевнинг “ Аёллар. Дуппилар. Суҳбат.  Беклик. Осиёлик  аёл.