OLIY TA’LIM MUASSALARIDA DAVLAT XARIDLAR SAMARADORLIGINI OSHIRISH VA HISOBINI YURITISH - Xaitboyev Abror Quvondiqovich, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Oliy ta’lim muassasalari milliy taraqqiyotning muhim bo‘g‘ini bo‘lib, ularning faoliyati sifatli va zamonaviy ta’lim ko‘rsatish, ilmiy tadqiqotlarni rivojlantirish hamda ijtimoiy va iqtisodiy salohiyatni oshirishga qaratilgan. Bu maqsadlarga erishishda moddiy-texnik bazaning yetarliligi, laboratoriyalar bilan ta’minlanganlik, axborot infratuzilmasi, kitob jamg‘armasi va o‘quv-materiallar muhim omillardir. Ushbu resurslar asosan davlat xaridlari orqali ta’minlanadi, shuning uchun davlat xaridlarining samaradorligi va ularning hisobini yuritish oliy ta’lim muassasalari uchun ustuvor vazifa hisoblanadi. Samaradorlikning pastligi ta’lim sifatiga, ilmiy natijalarga va moliyaviy barqarorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shu sababli xarid jarayonlarini optimallashtirish, shaffof va hisobdor mexanizmlarga asoslangan tizimlarni joriy etish muassasaning barqaror rivoji uchun zarur.