TABIIY XUSUSIYATLI FAVQULODDA VAZIYATLARDA YUQUMLI KASALLIKLAR VA ULARNING EPIDEMIOLOGIYASI - Rustam Qodirov (Ustozlar uchun, 2025)
Tabiiy xususiyatli favqulodda vaziyatlar (zilzila, suv toshqini, o‘rmon yong‘inlari, bo‘ron va boshqa tabiiy ofatlar) inson hayoti va sog‘lig‘iga jiddiy xavf tug‘diradi. Ushbu vaziyatlarda sanitariya va gigiyena sharoitlarining buzilishi, suv va oziq-ovqat ta’minotining izdan chiqishi, odamlarning zich yashashi va tibbiy yordamning cheklanishi yuqumli kasalliklarning tez tarqalishiga sabab bo‘ladi. Ushbu maqolada tabiiy ofatlar natijasida yuzaga keladigan asosiy yuqumli kasalliklar, ularning tarqalish mexanizmlari va epidemiologik xususiyatlari, shuningdek, ularning oldini olish va nazorat qilish bo‘yicha tadqiqotlar va innovatsion yondashuvlar tahlil qilinadi.