THERMOPSIS POYASIDAN SELLYULOZA VA MIKROKRISTALLIK SELLYULOZA OLISH UNING FIZIK-KIMYOVIY XOSSALARINI O‘RGANISH - F.F.Mirsadiyev; D.Sh.Xamdamova; M.T.Primkulov; V.K.Umarova; B.A.Abduraxmanov; G.B.Sotimov (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Thermopsis dorivor o‘simligidan ilk bor faol moddalari ajratib olingan (shrot va poya) syellyuloza va mikrokristallik syellyulozani kislota va ishqorli pishirish usullari yordamida olishning maqbul sharoitlari aniqlandi. Olingan sellyulozadan gidroliz orqali mikrokristallik sellyuloza sintezlandi. Sellyuloza gidrolizi 8:2 nisbatda sulfat kislota va vodorod peroksid aralashmasida amalga oshirildi. Sellyuloza va mikrokristallik sellyuloza namunalarining kul miqdori – Mufel pechida, suvda bo’kish darajasi - sentrafugada, namlikning so’rilishi - eksikatorda, poya tarkibidagi oson va qiyin eriydigan moddalar miqdorini – fotokolorimetrda, massa zichligi, namligi kabi fizik – kimyoviy ko’rsatkichlari aniqlandi.