YADRO KIMYOSINING TIBBIYOTDAGI KIMYOVIY VA BIOLOGIK AHAMIYATI - G’ofurov Samandar Sarvarbek o’g’li; Saidobbozov Saidmansur Shamshidinovich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola yadro kimyosining tibbiyotdagi kimyoviy va biologik ahamiyatini har tomonlama yoritadi. Yadro kimyosi atom yadrolarining o‘zgarish mexanizmlarini, radioaktiv yemirilish jarayonlarini va yadro reaksiyalarini o‘rganadi. Tibbiyotda radioaktiv izotoplar turli diagnostik va terapevtik maqsadlarda keng qo‘llaniladi. Jumladan, onkologik kasalliklarni aniqlash va davolashda, ichki organlarning funksional holatini tekshirishda, radioaktiv nurlanish asosida bemorlarni individual davolash rejalarini tuzishda yadro kimyosi muhim o‘rin tutadi. Maqolada, shuningdek, yadro tibbiyoti sohasidagi zamonaviy innovatsiyalar, radioimmunoanaliz, pozitron-emission tomografiya (PET), radioterapiya va braxiterapiya kabi usullar haqida ma’lumot berilgan. Yadro kimyoviy tadqiqotlar natijasida inson salomatligini yaxshilash, erta diagnostika imkoniyatlarini kengaytirish va individual davolash strategiyalarini ishlab chiqish imkoniyatlari tahlil qilingan.