ELEKTRON PARAMAGNIT REZONANS HAMDA UNING BIOLOGIYA VA TIBBIYOTDA QO’LLANISHI - Sattarov Yorqin Karimovich; Rozimurodova Madinabonu Sohibjonovna; Tillaboyeva Munisa Omonboy qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada elektron paramagnit rezonans (EPR) texnologiyasining nazariy asoslari, fizik-kimyoviy xususiyatlari hamda uning biologiya va tibbiyot sohalarida qo‘llanilishi keng yoritilgan. EPR – bu juftlanmagan elektronlarga ega bo‘lgan moddalarni magnit maydon ta’sirida o‘rganishga imkon beradigan spektroskopik usul bo‘lib, oksidlanish-qaytarilish jarayonlari, erkin radikallar va metalloproteinlar kabi muhim biomolekulalarni aniqlashda qo‘llaniladi. Biologiyada EPR yordamida hujayra membranalari, fermentlar faoliyati va DNK strukturasidagi o‘zgarishlar tadqiq qilinadi. Tibbiyotda esa bu usul saraton kasalliklarini erta aniqlash, oksidlovchi stress darajasini baholash va dorilarning ta’sir mexanizmini o‘rganishda katta ahamiyatga ega. Maqolada, shuningdek, EPR texnologiyasining zamonaviy turlari, innovatsion apparatlar va eksperimental natijalar asosida tahlillar ham keltirilgan