YANGI O‘ZBEKISTONDA ILM-FAN TARAQQIYOTIDA BUGUNGI YOSHLAR - Kenjayev Shavkatjon (World Scientific Research Journal, 2025)
O‘zbekistonda ma’naviyat-ma’rifat kengashlari faoliyat va Movarounnahr tarixida davlat rahbarlari va olimlarning jamiyat qadriyatlariga bo‘lgan qarashlari, ilm ma’rifatga munosabati borasidagi sa’yi-harakatlari dalilar bilan keltiriladi. Bu sohada O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti qabul qilgan qarorlar va Vazirlar Mahkamasining qarorlariga asoslanib xulosalar berilgan. O‘zbekistonda ijtimoiygumanitar fanlar tadqiqot ob’ekti va bu sohada yo‘l qo‘yilayotgan sustkashliklarning dolzarb masalalariga to‘xtalib o‘tilgan. Xususan, yoshlarda vatanga sadoqat, tadbirkorlik, irodalilik, mafkuravi immunitet, mehr-oqibatlilik, ma’suliyatlilik, tolerantlik, huquqiy madaniyat, innovatsion fikrlash, mehnatsevarlik kabi fazilatlarni shaklantirish va uni baholashning ilmiy asoslangan indikatori ishlab chiqishga to‘xaladi. Eng muhimi ijtimoiy-gumanitar fan vakillari bugun zamondan orqada qolayotganiga uchta omil sabab qilib ko‘rsatiladi. Ma’naviy-ma’rifiy va qadriyatlarni o‘lchash indikatori bormi degan savol qo‘yiladi va mualli Prezident Shavkat Mirziyoyevnin “Temir daftar”,”Yoshlar daftari”,”Ayollar daftar” va “Mehr daftar” larini shunda indikator funksiyasini bajarmoqda deganxulosaga keladi.Olimlar bu indikatorning falsafiy va ijtimoiy ahamiyatini ochib berish shart. Jamiyatda shu narsaga ehtiyoj sezilmoqda. Bu vazifani esa faylasuflar, tarixchilar, sotsiologlar, siyosatshunoslar va pedagoglar amalga oshiradi degan xulosaga keladi.