AXBOROT TEXNOLOGIYALARINING RIVOJLANISHI VA GLOBAL XAVFSIZLIKKA TA’SIRI - Sattorov Nazarbek Odiljonovich (World Scientific Research Journal, 2025)
Axborot texnologiyalarining (AT) tezkor rivojlanishi, internet va raqamli infratuzilmaning global miqyosda kengayishi bilan bog‘liq ravishda, milliy va global xavfsizlik masalalarini yangi, murakkab va ko‘p qirrali jihatlardan ko‘rib chiqishni talab qilmoqda. Ushbu ilmiy ishda axborot texnologiyalarining rivojlanishi va uning global xavfsizlikka ta’siri tahlil qilinadi. Asosan, kiberxavfsizlik, kiberhujumlar, axborot urushlari, ma’lumotlarni himoya qilish va global raqamli infrastrukturaga tahdidlar kabi muammolarni o‘rganish ko‘zda tutilgan. Axborot texnologiyalarining kengayishi davlatlar o‘rtasidagi yangi xavfsizlik tahdidlarini yuzaga keltirmoqda, ayniqsa, kiberhujumlar va axborot manipulyatsiyasi sohasida. Ushbu ishda global xavfsizlik tizimi, xalqaro hamkorlik va kiberxavfsizlik siyosatining roli, shuningdek, davlatlarning milliy xavfsizlikni ta’minlashda axborot texnologiyalarini qo‘llashda duch keladigan qiyinchiliklar muhokama qilinadi. Shuningdek, yangi xavfsizlik paradigmasi, kiberterrorizm va raqamli suverenitet kabi yangi masalalar ko‘rib chiqiladi. Ilmiy ishda texnik va huquqiy yondashuvlarning o‘zaro aloqasi, davlatlarning kiberxavfsizlik bo‘yicha olib borayotgan siyosati, shifrlash, autentifikatsiya va raqamli infratuzilmani himoya qilish usullari tahlil qilinadi. Global xavfsizlikni ta’minlashda xalqaro hamkorlik, kiberurushlar va raqamli iqtisodiyotning ta’siri, shuningdek, raqamli tahdidlar va kiberjinoyatchilikning yangi shakllari ham o‘ziga xos o‘rganiladigan masalalardir. Ushbu ilmiy ish axborot texnologiyalarining xavfsizlikka ta’sirini yanada chuqurroq tushunishga yordam beradi va kelajakdagi xavfsizlik strategiyalarini shakllantirishda muhim ma’lumotlar taqdim etadi.