INFLYATSIYA VA MARKAZIY BANKLARNING SIYOSATLARI - Baratov Diyorbek Fazliddin o‘g‘li (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Inflyatsiya har bir milliy iqtisodiyotning asosiy muammolaridan biri bo‘lib, iste’mol tovarlari va xizmatlari narxlarining uzluksiz oshishi sifatida tavsiflanadi. Bu jarayon aholi farovonligi va umumiy iqtisodiy barqarorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Bunday sharoitda markaziy banklar inflyatsiyani boshqarish va iqtisodiyotni barqarorlashtirish uchun pul-kredit siyosatlarini moslashtiradi. Ushbu maqolada inflyatsiya sabablari, markaziy banklarning ushbu muammoga qarshi kurashish uchun qo‘llaydigan asosiy vositalari, hamda O‘zbekistonda Prezident Shavkat Mirziyoyev tomonidan qabul qilingan so‘nggi qarorlar va ularning milliy iqtisodiyotga ta’siri tahlil qilinadi. O‘zbekiston misolida inflyatsiyaga qarshi qo‘llanilayotgan choralar va ularning iqtisodiy rivojlanishga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani ham ko‘rib chiqiladi