BIOFLOK TEXNOLOGIYASI SHAROITIDA AFRIKA LAQQASI (CLARIAS GARIEPUNIS) BALIG‘I MALYOKLARINI YETISHTIRISHNING DASTLABKI NATIJALARI - M.A.Aktamqulova; N.R.Mullabayev (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotasiya: O‘zbekiston sharoitida Afrika laqqasi (Clarias gariepinus) baliqlari malyoklarini bioflok texnologiyasi asosida yopiq suv tizimida parvarishlash bo‘yicha olib borilgan boshlang‘ich tajriba natijalari bayon etiladi. Tajriba davomida bioflok tizimi va oddiy suv muhitida parvarishlangan baliqlar o‘sish dinamikasi, suv sifat ko‘rsatgichlari va ozuqa iste’moli jihatidan solishtirildi. Bioflok hosil bo‘lishini rag‘batlantirish uchun kraxmal qo‘shildi va nitrit (NO2) muntazam nazorat qilindi.Tajribaning muhim bosqichlarida bioflok miqdorining ortib ketishi natijasida yuzaga kelgan salbiy holatlar, jumladan baliqlar o‘limi xam tahlil qilindi. Olingan natijalar bioflok tizimining afzalliklari bilan bir qatorda, uni muvozanatda ushlab turish zarurligini ko‘rsatdi.Ushbu tajriba bioflok texnologiyasini kichik yoshdagi baliqlar uchun moslashtirishda dastlabki ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.