GEOMETRIYA VA KOMPYUTER GRAFIKASINING RIVOJLANISHI - Saliyeva Sevara Ma’mirbek qizi; No'monova Kamolaxon Abdug'opir qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada geometriya va kompyuter grafikasining o‘zaro bog‘liqligi va ularning rivojlanish jarayoni o‘rganiladi. Geometriya, asosan, kompyuter grafikasi va 3D modelleme jarayonlarining asosiy elementidir, chunki tasvirlar va modellar ko‘pincha matematik shakllar orqali tasvirlanadi. Maqolada kompyuter grafikasining asosiy sohalari — 2D va 3D grafika, transformatsiyalar, poligonlar va meshlar kabi geometrik strukturalar, shuningdek, geometrik algoritmlar (masalan, ray tracing va Bézier egri chiziqlari) taqdim etiladi. Kompyuter grafikasining tarixiy rivojlanishi va uning geometriya bilan aloqasi 1980-yillardan boshlab katta o‘zgarishlarga uchradi. Zamonaviy texnologiyalar, masalan, video o‘yinlar, animatsiya va arxitektura dizayni kabi sohalarda geometriya va kompyuter grafikasining qo‘llanilishi yanada kengaydi. Maqolada, shuningdek, geometriya va kompyuter grafikasining kelajakda, masalan, sun’iy intellekt, virtual haqiqat (VR) va kengaytirilgan haqiqat (AR) kabi yangi texnologiyalar yordamida qanday rivojlanishi mumkinligi muhokama qilinadi. Maqola geometriya va kompyuter grafikasining yanada samarali va innovatsion qo‘llanilishiga asoslanib, bu ikki sohaning ilmiy va amaliy ahamiyatini ochib beradi.