YOSHLARNING KOMMUNIKATIV FAOLIYATINI SHAKLLANTIRISHDA MILLIY BAYRAMLARNING AHAMIYATI - Aymurzaev Esmurza Kalmurzaevich; Alimbaeva Liza Azat qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Maqolada milliy bayram fenomeni ko’rib chiqiladi. Insonning ongli mehnati asosida samarali tajribalar shakillangan. Chuqur ma’noli va madaniylashgan tajribalar urf-odatlarga ayalangan. Asosiy ahamiyatga ega bo’lgan urf-odatlar asosida marosimlar paydo bo’lgan. Jamiyat turmushida o’ziga xos o’rin egallagan hodisa va quvonch bilan o’tadigon voqiyalar asosida bayramlar shakillangan.Bayramlar xaliqning eng yaxshi urf-odatlarini, odab-ahloh qoidalarini o’z ichiga olish, saqlash va rivojlantirishi bilan yoshlar tarbiyasida ahamiyatli kuchga ega. Har bir bayram orqali xaliq tilagi, orzu-armonlari, tajribalari avloddan-avlodga qadiriyat sifatida o’tadi. XX asrning so’nggi o’n yilliklarida bayramga sotsiologik qiziqishning keskin ortishi kuzatildi. Bayramlarning ijtimoiy-madaniy mohiyati bugungi kunda falsafa, madaniyatshunoslik, sotsiologiya va pedagogikaning eng kam o‘rganilgan sohalaridan biridir. Shu bilan birga, davlat bayrami fenomeniga fanlararo yondashuv, bizningcha, eng istiqbolli tadqiqot yo’nalishidir.