RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA MOLIYAVIY ETIKA VA XAVFSIZLIK - Nasrullayev Omonulloxon Nodirjon o'g'li (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi va global iqtisodiyotning o`zgarishi sharoitida moliyaviy axloq va raqamli xavfsizlik masalalarining ahamiyati ortib bormoqda. Ushbu maqolaning maqsadi moliya sohasidagi axloqiy tamoyillar va iqtisodiyotni raqamlashtirish sharoitida xavfsizlik choralari o`rtasidagi bog`liqlikni o`rganishdir. Maqola sun`iy intellekt, blokcheyn va katta ma`lumotlarni o`z ichiga olgan raqamli moliyaviy vositalardan foydalanishda yuzaga keladigan asosiy axloqiy dilemmalarni ko`rib chiqadi. Moliya institutlarining foydalanuvchilar oldidagi shaffofligi, maxfiyligi, adolatliligi va javobgarligi masalalariga alohida e`tibor qaratiladi. Bundan tashqari, kiberjinoyatchilik, ma`lumotlarning buzilishi va fishing kabi axborot xavfsizligiga tahdidlar, shuningdek, kriptografiya, ko`p faktorli autentifikatsiya va huquqiy mexanizmlarni o`z ichiga olgan himoya usullari tahlil qilinadi. Maqolada iste`molchilar ishonchini mustahkamlash, raqamli infratuzilmaning barqarorligini oshirish va adolatli raqamli iqtisodiyotni shakllantirish maqsadida axloqiy standartlarni moliyaviy tizimlarning raqamli transformatsiyasi jarayonlariga integratsiya qilish zarurligi ta`kidlangan. Taqdim etilgan topilmalar va tavsiyalar raqamli moliyaviy mahsulotlarni ishlab chiquvchilar, tartibga soluvchilar va raqamli moliyaviy muhit tadqiqotchilari uchun foydali bo`lishi mumkin.