EKSPORT-IMPORT OPERATSIYALAR HISOBI NAZORATINI TAKOMILLASHTIRISH YO’NALISHLARI - Ibragimov Gayratjon Artikovich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. So’nggi yillarda Respublikamizda amalga oshirilayotgan iqtisodiy siyosat tashqi savdo faoliyatini erkinlashtirish hisobiga valyuta tushumlarini oshirish imkoniyatlarini kengaytirishni ham nazarda tutadi. Natijada xo’jalik yurituvchi sub’ektlarning eksport-import operatsiyalarini amalga oshirish ko’lamlari yildan-yilga kengayib bormoqda. Jahon bojxona tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, eksport-import bilan shug’ullanadigan korxonalarda buxgalteriya hisobini yuritish ustidan nazorat qilish bojxona to‘lovlarini amalga oshirish bo‘yicha risklarni kamaytirishning samarali usulidir. Buning uchun bojxona xizmati va davlat soliq organlari o‘rtasida xo’jalik yurituvchi sub’ektlarning savdo va vositachilik operatsiyalari to‘g‘risidagi ma’lumotlarni almashish tartibi taklif qilinmoqda.