MAMLAKATIMIZDA SOLIQ YUKINI OPTIMALLASHTIRISHNING XORIJ TAJRIBASI VA UNI QO‘LLASH IMKONIYATLARI - Yuldasheva Umida Asanaliyevna (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Soliq yukini izchillik bilan kamaytirish, soliq solish tizimini soddalashtirish va soliq ma’muriyatchiligini takomillashtirish iqtisodiyotni jadal rivojlantirish hamda mamlakatning investitsiyaviy jozibadorligini yaxshilashning eng muhim shartlari hisoblanadi. Shu bilan birga, o‘rganishlar natijalari mazkur sohada bir maromda iqtisodiy o‘sishga, ishbilarmonlik va investitsiyaviy faollikni oshirishga, sog‘lom raqobat muhitini shakllantirishga, shuningdek, soliqlar va boshqa majburiy to‘lovlar yig‘iluvchanligining zarur darajasini ta’minlashga to‘sqinlik qilayotgan bir qator tizimli muammolar mavjud. Xorijiy mamlakatlarda xususan rivojlangan davlatlarda soliq yukini aniqlash hamda mazkur ko‘rsatkichni tahlil qilish jarayonida soliq yuki darajasiga ta’sir ko‘rsatuvchi omillarni xorijiy mamlakatlar soliq tizimlarining o‘ziga xos jihatlarini inobatga olgan holda tadqiq etish yo’llari ko’rsatilgan.