TABIATNING SEVIMLI SONI (OLTIN SON VA UNING SIRLI JOZIBASI) - Raxmatova Maral Shuxrat qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada oltin son (1.618…)ning matematik xususiyatlari va uning tabiatdagi, san’atdagi hamda muhandislikdagi muhim roli tahlil qilinadi. Shuningdek maqolada ushbu nisbatning estetika, me’morchilik va dizayndagi ahamiyati hamda uning ilmiy va falsafiy jihatlari muhokama qilinadi. Oltin sonning universal tamoyillarga asoslanganligi sababli, u tabiat va san’atdagi go‘zallikning fundamental qonunlaridan biri sifatida qaraladi.Fibonachi sonlarning umumiy ketma-ketlik formulasi hamda oltin kesim shaklidan oltin sonni keltirib chiqarish qoidasini keltirib chiqarish qaraladi.Va shunga doir masalani qarab chiqamiz.