NOVERBAL MULOQOTDA SON KOMPONENTLI FRAZEOLOGIZMLAR XUSUSIYATLARI - Botirova Valida Shuhrat qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada son komponentli frazeologik birliklarning paralingvistik xususiyatlari ko’rib chiqiladi, ularning tillararo aloqasi va madaniy qiymati yoritiladi. Madaniyatlararo muloqotda muhim ahamiyat kasb etuvchi  idiomalardagi raqamli komponentlar va ularning noverbal ifodasi yetarlicha o’rganilmaganligi tadqiqot muammosi hisoblanadi.  Globallashgan dunyoda nozik kommunikativ nuanslarni tushunishning ahamiyati ortib borayotganini hisobga olsak, ushbu mavzu bugungi kunda juda dolzarbdir.  Ushbu maqolaning ilmiy hissasi numerativli frazeologik birliklarning turlari, ularning paralingvistik xususiyatlarini aniqlashtirish hamda batafsil yoritib berishdan iborat.  Ushbu ishning amaliy hissa tarjimonlarga, til o’rganuvchilarga va madaniy vositachilarga tushunmovchiliklarning oldini olishda yordam berishi mumkin bo’lgan madaniyatlararo muloqotda idiomalarni yaxshiroq talqin qilish modelini ishlab chiqishdir.