ODAMNING MEXANIK ISHI VA ERGOMETRIYA - Sattarov Yorqin Karimovich; Mahmudova Aziza Sherali qizi; Abduvoitov Vohidjon Xasan o’g’li (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda odamning mexanik ishi va ergometriya tushunchalari, ularning fizikaviy va tibbiy jihatlari batafsil ko‘rib chiqiladi. Mexanik ish — inson tanasining jismoniy faoliyati davomida bajaradigan energiya sarfi natijasida yuzaga keladigan harakat va ish. Ergometriya esa organizmning jismoniy yuklamalarga qanday javob berishini o‘lchash va baholash usuli bo‘lib, yurak-qon tomir tizimi va nafas olish faoliyatini tibbiy diagnostika va reabilitatsiyada aniqlashda muhim ahamiyatga ega. Mazkur mavzu sport tibbiyoti, reabilitatsiya, shuningdek sog‘lom hayot tarzini ta’minlash uchun katta ahamiyat kasb etadi.