2-TUR QANDLI DIABET VA GIPERGOMOSISTEIN - Ismoilova Moxigul Yunus qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
2-tur  qandli  diabet  (T2QD)  bilan  og‘rigan  bemorlarda  metformin  eng  ko‘p qo‘llaniladigan preparatlardan biri hisoblanadi. Uning uzoq muddatli qabul qilinishi ba'zi  holatlarda  vitamin  B12  darajasining  pasayishiga,  natijada  gipergomosistein darajasining ortishiga olib keladi. Bu holat yurak-qon tomir, neyropatik va kognitiv asoratlarga sabab bo‘lishi mumkin. Gomosistein  —  bu  organizmda  metionin  almashinuvi  natijasida  hosil bo‘ladigan aminokislota bo‘lib, uning me’yordan ortiq darajada to‘planishi yurak-qon tomir  kasalliklari,  asab  tizimi  buzilishlari,  homiladorlikdagi  asoratlar  va  hatto onkologik holatlar bilan bog‘liqdir.