МАТЕРИАЛЛАРНИНГ ОЛОВГА БАРДОШЛИЛИК ХУСУСИЯТЛАРИНИ ОШИРИШ УСУЛЛАРИНИ - Арипходжаева Маликахон Бахтияровна; Хакимов Озодбек Хамиджонович (World Scientific Research Journal, 2025)
Ушбу мақолада ҳозирги кунда замонавий бино ва иншоотларни мустаҳкамлилигини, оловбардошлилигини, ташқи муҳитга чидамлилигини оширишда ҳамда энергия тежайдиган изоляция материалларининг хусусиятлари тажриба асосида ёритилган.Қурилишда ёнғинга нисбатан ҳавфсиз бўлган материаллар – бетон, темирбетон, табиий ва сунъий тош материаллари билан бирга ёнғин ҳавфсизлиги юқори бўлган полимерлар асосидаги материаллар қўлланилади. Ҳозирги кунда дунё бўйича қурилиш соҳасида энергия тежамкор, иқтисодий жиҳатдан ҳамёнбоп материал ва буюмларга талаб ортиб бормоқда.Шунинг учун хам бино лойихасини яратишда деворларнинг жойи, уларнинг конструктив схемаси ва турини танлашга катта эътибор бериш талаб этилади. Бундан ташқари мустахкам, турғун, фазовий бикр бўлиши, бино классига тўғри келувчи оловбардошлик даражасига мос, хона ичида маълум ҳарорат ва намлик режимини таъминлаш, товушдан етарли даражада изоляция қилиши, ўрнатилишида технологик ва индустриалликка эга, тежамли ва арзон бўлиши, уни қуришга меҳнат кам сарфланадиган бўлиши, архитектура талабларига жавоб бериши лозим. Ишлаб чиқарилаётган қурилиш материалларининг турларини кенгайтириш, маҳаллийлаштириш дастури асосида замонавий, қулай ва сифатли маҳсулотлар ишлаб чиқариш улушини ошириш ва ўз навбатида импорт улушини камайтириш, соҳани янада ривожлантириш, мазкур йўналишда мутахассис кадрлар тайёрлаш сифатини ошириш масаласи бугунги куннинг асосий масалаларидан бири бўлмоқда.