TRANSPOZITSIYANING SOSIOLINGVISTIK BIRLIK SIFATIDA IFODALANISHI - Oltiyev Temir Jonimboyevich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu maqolada transpozitsiya tilshunoslikda, ayniqsa sosiolingvistika kontekstida qanday sotsial-ma'naviy va kommunikativ birlik sifatida namoyon bo‘lishi o‘rganiladi. Til birliklarining ijtimoiy qatlamlar, nutq holatlari, madaniy kontekstlar asosida funksional joy almashishi — ya’ni transpozitsiya — sosiolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Transpozitsiyaning nutqdagi ijtimoiy roli, u orqali sotsial tabaqalashuv, kommunikativ o‘zgarishlar va lingvokultural moslashuv kabi jihatlar yoritiladi.