MAKTABGACHA TAʼLIM TASHKILOTLARIDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISH: ERTAKLAR, DRAMA VA TEATR O‘YINLARINING ROLI - Abduraxmonova Nilufar Abduraximovna (World Scientific Research Journal, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida bolalarning emotsional intellektini shakllantirishda ertaklar, drama va teatr o‘yinlarining pedagogik va psixologik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida bolalar ongida ijtimoiy-emotsional ko‘nikmalarni rivojlantirishda badiiy obrazlar, rolli sahnalashtirishlar va emotsional tajribalar asosiy vosita sifatida qo‘llanishi ilmiy asosda yoritiladi. Ayniqsa, drama va teatr elementlarining bolalarning o‘zini anglashi, boshqalarni tushunishi va ijobiy xatti-harakatlarni shakllantirishdagi roli chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, ushbu san’at vositalarining tarbiyaviy potensiali, bolalarning hissiy so‘z boyligini boyitish, empatiya va o‘zini boshqarish kabi fazilatlarni rivojlantirishdagi imkoniyatlari amaliy misollar orqali ko‘rsatib beriladi. Ilmiy maqola tajriba asosida olib borilgan kuzatuvlarga tayanadi va drama pedagogikasining metodik imkoniyatlarini amaliyotga tadbiq etish yo‘llarini tavsiya etadi. Yakuniy natijalar esa maktabgacha ta’limda innovatsion yondashuvlarni qo‘llash orqali bolalarda emotsional intellektni har tomonlama shakllantirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.