TARJIMA JARAYONIDA STILISTIK VOSITALARNING O’ZGARISHI: O’ZBEK VA INGLIZ BADIIY MATNLARI ASOSIDA CHOG’ISHTIRMA TAHLILI - Dilnoza Kurbanbayeva Sheripbay qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Tarjima jarayonida stilistik vositalarning o‘zgarishi murakkab va ko‘p qirralik jarayon bo‘lib, u badiiy matnlarning o‘ziga xosligini saqlab qolish va yangi til muhitida o‘zining estetik ta’sirini yaratish maqsadida amalga oshiriladi. O‘zbek va ingliz badiiy matnlari asosida olib borilgan chog‘ishtirma tahlil tarjima jarayonida stilistik vositalarning qanday o‘zgarishi va bu o‘zgarishlarning tarjimaning sifatiga ta’siri haqida chuqur tushuncha beradi. Stilistik vositalar — bu tilning badiiy ifoda vositalari bo‘lib, ular matnga o‘ziga xos ohang, ruh va estetik ko‘rinish beradi. Ushbu vositalar orasida metafora, metonimiya, epitet, allegoriya, takrorlash, paradoks, ironiyadan tortib, ohang, ritm, intonatsiya kabi elementlar mavjud. Tarjima jarayonida ushbu vositalarning o‘zgarishi ko‘pincha til va madaniyat farqlari, shuningdek, tarjimonning ijodiy yondashuvi bilan bog‘liq bo‘ladi.