KOSMOSDA VAQT QANDAY O‘TADI? NISBIYLIK NAZARIYASINING REAL HAYOTDAGI KO‘RINISHLARI - Nurmanova Asem User qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy fizikaning eng muhim nazariyalaridan biri bo‘lgan nisbiylik nazariyasining asosiy tamoyillari va uning kosmosdagi vaqt oqimiga ta’siri yoritilgan. Nisbiylik nazariyasiga ko‘ra, harakat va tortishish kuchi vaqtning o‘tish tezligiga ta’sir qiladi. Maqolada vaqt kengayishi (time dilation), Gravitatsion nisbiylik, xalqaro kosmik stansiyada vaqt o‘tishi va GPS tizimidagi tuzatmalar kabi real hayotdagi holatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu ilmiy nazariyaning kundalik texnologiyalardagi qo‘llanilishi ham muhokama etiladi.