(Taraxacum mongolicum Hand.) ASTERACEAE TURINING O‘ZIGA XOS HUSUSIYATLARI VA UNING TARQALISHI - Umaraliyeva Shodiyona Farhodjon qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Asteraceae oilasiga mansub, Osiyo mintaqasida keng tarqalgan Taraxacum mongolicum Hand.-Mazz. turining morfologik xususiyatlari, boy kimyoviy tarkibi o‘rganilgan. Tadqiqotda o‘simlikning tashqi tuzilmasi (barg, poya, gul, ildiz), uning Xitoy, Koreya, Mongoliya, hamda Markaziy Osiyo hududlarida uchrashi qayd etilgan. Taraxacum mongolicum anʼanaviy tibbiyotda keng qo‘llanilib, ayniqsa, yallig‘lanishga qarshi, antiseptik, xoleretik va immunostimulyator xususiyatlari bilan ajralib turadi. Fitokimyoviy tahlillar asosida unda flavonoidlar, triterpenoidlar, fenol birikmalari va inulin moddalari mavjudligi aniqlangan