BIZNES JARAYONLARNI OPTIMALLASHTIRISH YO’NALISHLARI - Ibragimov Gayratjon Artikovich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Biznes jarayonlarni tavsiflash turli yondashuvlar va standartlarni o’z ichiga oladi. Yuqori darajadagi biznes jarayonlardagi ma'lumotlar oqimi hamda quyi darajadagi biznes jarayonlardagi ish oqimi chizmalari ikkita standartdan iborat. Biznes jarayonning chizmasi moddiy va axborot oqimlarini ko'rsatadi. Korxonalarda biznes-jarayonlar “daraxti” va turli xil jarayonlarning o'zaro ta'sirini ko'rsatadigan jarayonlar tarmog'i mavjud. Jarayonlar tarmog'i tashkilot faoliyati haqida nisbatan to'liqroq tizimli tasavvur beradi. Biznes jarayonni optimallashtirish maqsadiga erishish uchun uni tashkil etuvchi ishni tarkibiy qismlarga bo’lish kerak. Qaror qabul qilish bloklari deb ataladigan mantiqiy operatorlar yordami bilan jarayonda yuzaga keladigan muqobil variantlar ko'rsatiladi. Biznes jarayonlarni modellashtirish ularni optimallashtirishning zaruriy sharti deb qabul qilish mumkin.