SITRUS MEVALARNI SAQLASH DAVOMIDA MEVALARIDAGI BIOLOGIK FAOL MODDALARNING О‘ZGARISHLAR DINAMIKASI - Nortojiyev Bobosher Sheraliyevich; Daminova Durdona Djambulovna (World Scientific Research Journal, 2025)
Kirish. Dunyoda Sitrus mevalar oziq-ovqat sanoatida muhim o‘rin egallaydi. Ulardan nafaqat yangi mevalar, balki sharbatlar, murabbo, efir moylari va boshqa qayta ishlangan mahsulotlar ishlab chiqariladi. Sitrus mevalilarni qurg‘oqchilik, issiqlik va ba’zi zararkunandalarga nisbatan chidamli bo‘lib, ularni o‘zgaruvchan iqlim sharoitida yetishtirish, saqlash va qayta ishlash ancha qulay hisoblanadi. Dunyoda yiliga sitrus mevalardan 146 866 263 tonna yetishtiriladi. “Xitoy dunyodagi eng yirik sitrus mevalari yetishtirib beruvchisi hisoblanib, yiliga38 392 847 tonna, Braziliya 19 591 623 tonna, Hindiston 12 043 000 tonnani tashkil etadi. Hosildorlik bo‘yicha yetakchi sirus mevalarini yetishtiruvchi davlatlar uchtaligida Turkiya (31,6 t/ga) Braziliya (25,7 t/ga) va Xitoy (14,6 t/ga) davlatlari kiradi”1. Bugungi kunda sitrus mevalilarni yetishtirish, saqlash va qayta ishlashni takomillashtirish dolzarb masala hisoblanadi.